WINE ASSASSINS KLUB - Hogyan vadászd le a legjobb borokat?

POP-UP BORKÓSTOLÓ MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN A GRUNDON!

 

Célunk, hogy a megszokottnál kötetlenebb formában, a hagyományos borkóstolók kereteit kicsit átírva mutassuk be a magyar borok kimeríthetetlenül izgalmas világát. Szeretnénk segíteni és tanácsot adni abban a nem kis feladatban, hogy a hétköznapokban a végtelen kínálatból hogyan vadászd le az igazán jó borokat. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden alkalommal négy bort kóstolunk miközben Bácsi Zoltán borász barátunk vezetésével 30-60 percen át beszélgetünk egy konkrét témáról (savak, cukor, termőterület stb).

 

Időpont: Minden csütörtökön 18:00 óra

Belépő: 1900 ft

Helyszín: Ground Budapest (volt Google Ground a hátsó kert mögött)

Regisztráció: borkostolo@agrund.hu

Vagy keresd a facebookon a Wine Assassins Borklubot!

Regisztráció

WINE ASSASSINS KLUB  – 2023 március 16. – Budapest 150/2 – Kocsmajelenet (André Tamás)

Pesti kirajzások: egy város szociális élete

Részlet egy 2001-es Garas Dezső interjúból: „Szerettem a hentes bácsikat, a fűszereseket, a szenespincéseket. Szerettem azt a hangulatot is, amelyet a Mátyás téri muzsikus cigányok teremtettek, és szívesen emlékszem a kisfröccsös, málnás kocsmákra, amelyekben az emberek snapszliztak, zsíroztak. Nekem máig ezek jelentik igazán Pestet.” (…) „Én sem értem, miért, de a felsoroltak ellenére szeretem. Ennek talán az az oka, hogy mégiscsak épült itt egy Liszt Ferenc tér, egy Ráday utca, működik itt egy Trafó nevű kulturális központ, ahol kiváló színházi törekvések láthatók, van itt egy szédületes ütemben szépülő állatkert. Ha valamiért világváros Budapest, hát ezért. A Ráday utca a világváros benne, a Trafó, meg a Ráckert. És ezek létrejöttét valószínűleg támogatta az is, hogy az elmúlt évtizedben – legnagyobb örömömre — a fiatalok felálltak a televízió egyre bárgyúbb műsorai mellől, és kirajzottak a városba.” (Garas Dezső, 2001. Népszabadság)

Pest történetében néhányszor már eldördült a startpisztoly, felgördült a függöny és elterjedt az érzés: itt és most lehet. Most lehet helyet csinálni. S bár a történelem szűkmarkúan mérte ezeket a szabad korszakokat, mindegyikben gazdagodott a pesti élet kultúrája, legendák születtek. A többé-kevésbé megnyíló városi réseken utat tört magának az egymás társaságára vágyó pestiek áradata. A századforduló kávéházai, a közfürdők, a Római, a talponállók, a 70-es, 80-as évek házibulikultúrája, a rendszerváltás alternatív klubjai, a Liszt Ferenc tér, a romkocsmák, az újhullámos kávézók, a Bartók Béla helyei, satöbbi.  És itt a műfaj valójában lényegtelen. A kategóriafétisben szenvedő közvélemény 150 éve próbál disztingválni borozó és kocsma, vendéglő és étterem, kávézó és presszó között, de valamennyire feleslegesen teszi ezt: a közönség, a pestiek életük harmadik helyszínét keresik, az otthon és a munka / iskola mellett azokat a helyeket, ahol lehet barátkozni, egyenlőnek lenni, magunknak lenni.

Sajnos és szerencsére gyengén dokumentált alrendszere mindez Budapest történetének, leginkább filmekben és személyes sztorikban marad meg, hogy éli a város szociális életét. Pár filmrészletet megnézünk ma, de a lényeg a sztorikon van.

 

Az este sztárjai:

Szent Donát Csopak Hegybor (Olaszrizling) 2021

Válibor Szürkebarát 2020

Orsolya Leányka 2020

Vida Ölelés Merlot 2019

Steigler Kékfrankos 2020

WINE ASSASSINS KLUB  – 2023 március 09. – Budapest 150/1 – A zsidó Budapest (Brüll György)

 

Bor, mámor, Pest! Ezennel indul a Budapest 150!
A cím elcsépelt is lehetne, ha nem rólunk szólna és a városunkról Budapestről, aminek egyesítésének jubileumát üljük. 150 évesek vagyunk, mert felnőtt létünkre egyek lettünk vele. De miért is a címben a „csak” Pest? Mert Pest volt az élettel teli, mert Buda a
filoxéra járványig főként szőlővel telepített dűlők tarkította hely volt. Gyönyörű lehetet! És mitől lett a pesti oldal élettel teli? Mert a korona és a városnagyok 1782-ben végre valahára megengedték, hogy a városfalon belülre költözhessenek olyan emberek, akik csak a vásárhelyekre és a kijelölt fogadókba tehették be a lábukat. Igen kérem, már megint a zsidókról lesz szó. És ha már idecitáltuk őket, akkor kóstoljunk meg néhány kóser bort.

Kóser borok Grúziából
Ruben Zavateli borászata az Imereti borvidéken, Grúzia nyugati határának szélvédett, már-már szubtrópusi területén 2 hektáron készít hagyományos kvevriben érlelt kóser borokat, kézműves módon. Két tételt küldött nekünk.

Krakhuna 5778 (2017) Kosher Qvevri – száraz
My Krakhuna 5777 (2016) Kosher Qvevri – édes

Kóser borok Izraelből
Smuel Tzwi Rosen borászata a Carmel hegy északnyugati lejtőjének magaslatán fekszik, ahol a Földközi-tenger gyönyörű látványa ihleti borait. Fél hektáron termő szőlőiből, kedvtelésből készíti kóser borait, saját magának és igen kiterjedt családjának, barátainak élvezetére. Tőle is két tételt kaptunk.

חוזר (Hazel / Visszatérő) 5779 (2018) Kosher Sosaha – száraz

מילה של חכמים (Milasel ha hamim / Bölcsek szava) 5779 (2018) Kosher Carignan –
édes

Kóser borok Mádról
Brüll Gyurit nem kell bemutatni. Ő jön és mesél …és amit hoz?

Párdész – Kóser furmint 5772 (2011) száraz

Közép-hegy dűlő 9 napig kádban, héján áztatott, száraz kóser bora
szüretelve: 2011 október 30. Alkohol: 14% V/v Maradék cukor: 9g/l

Ta’anug – Kóser Furmint 5776 (2015) száraz

Közép-hegy dűlő 11 napig kádban, héján áztatott, mézédes kiddus bora.
szüretelve: 2015 november 11. Alkohol: 13% V/v Maradék cukor: 84g/l

WINE ASSASSINS KLUB  – 2022 június 09. – Loire-völgy

 
 
Maison Loius de Grenelle SI Irrésistible Rosé
 
Kislaki Jánoshegyi Sauvignon Blanc 2019
 
Petit Villebois Sauvignon Blanc 2020
 
Villebois Sauvignon Blanc Prestige 2020
 
Étienne et Sébastien Riffault Les Quarterons 2018
 

WINE ASSASSINS KLUB  – 2020 január 16. – Borászat a Kárpát-medencében.

Feltöltés alatt.
 
 
Vida Bonsai Kadarka 2016
 
Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2017
 
Hengerics Zöldveltelini (késői szüret) 2013
 
Variszkusz B oldal 2017
 

WINE ASSASSINS KLUB  – 2020 január 9. – Dionüszosz a bor istene.

 
“Dionüszosz a legáldottabb eksztázis és a legelragadóbb szerelem istene. Azonban ő volt a zaklatott isten, a szenvedés és a haldokló isten is, kinek sorsában minden őt követőnek is osztoznia kell.”
 
Walter F. Otto – Dionüszosz: Mítosz és kultusz.
 
2HA Pinot Gris 2018: Az egykori szerzetesek franciaországi eredetű bora minden évben kiváló minőséget ad, amelyet alacsony hozamok mellett szüretkor magas cukortartalom, majd nagy test és magas extrakt jellemez a Szent György-hegy talán legjobb dűlőjéről, a Tarányi-dűlőről. Szüretlenül palackozzák.
 
Balla Géza Feketeleányka Selection 2015: “A fekete leányka belső erdélyi őshonos kékszőlő fajta. Eredete I. Istvánig nyúlik vissza, a Hunyadiak pedig bizonyítottan legkedveltebb boruknak tartották, sőt a legendás Fekete Sereg katonái is ezt itták. Mára Erdélyben ritka, elsősorban a Kárpátok romániai lejtőin terem.” Spontán erjesztéssel, 50 hl-es ászokhordós érleléssel készült vörösbor. Intenzív gyümölcsösség, meggyre, feketeribizlire, áfonyára emlékzetető illatjegyek keverednek fűszeres karakterekkel. Ízében, lágy, kerek tanninok, kellemes savérzet teszi szerethetővé ezt a fajtát.
 
Garger Kékfrankos Válogatos 2015: Ez a Kékfrankos a Vas-hegy magyar oldalának a lejtőin, Vaskeresztesen terem. Az érett fürtök feldolgozásával a terroir kitűnő adottságait mutatjuk meg: sötét lilás szélű bor, fekete maggal. Hűvös illatában fekete cseresznye, fekete olívabogyó, szilva, tejcsokoládé és kövesség. Ízében a gyümölcsök mellett ásványok és fűszerek. Selymes textúra, melengető alkoholérzet és hosszú lecsengés jellemzik. Vitális savszerkeszetű, lüktető, élő bor.
 
Aprókertek Legyen Vörös 2018: Hozzávalók, hogy “legyen vörös?” a Velencei-tó partján is? Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Néró, néhány többedszerre töltött 225ös hordó, minimum egy év a pincében, derítés és szűrés elhagyása a palackozáskor.
 

WINE ASSASSINS KLUB  – 2019. október 10. – Édesbor készítés

 
“Száraz boros időket élünk” és egyszerűen ciki az édesbor. Ez nem egy magyar sajátosság, hanem mondhatni általános vélemény de mi ennek ellenére szeretnénk kicsit elmerülni az édes borok évezredes világában, és komolyan hisszük, hogy nem csak a karácsonyi ünnepek idején kellenne egy-egy palack édesbort megbontani, hanem sokkal gyakrabban.
 
Centurio Birtokbor 2018 (7 gramm cukor): Hárslevelű, olaszrizling, zenit, szürkebarát, sárga muskotály az eredő és egy vigyorgó, behizelgő bor egy kis maradékcukorral, fehér húsú gyümölcsökkel “a levegőben” a kimenő. Vastag korty, talán a három hónapig használt hordóban való érlelés miatt?
 
Szentesi Zengő 2017: 30.2 gramm cukor szkanderozik a 7.2-es savakkal. Ízében enyhe édesség, méz és barack, illatában hársvirág és szőlő. Talán egy-két év még kell neki mire igazán nagy bor lesz de már most hamisíthatatlan “Szentesi” bor.
 
Barta Egy kis Édes Furmint 2017: Spontán acéltartályban erjedt, majd tartályban finomseprőn érlelt gyümölcskosaras, friss, mosolygó bor lendületes savakkal, Tökéletes aperitif ha 10 °C-on kerül a poharunkba:)
 
Bodrog Borműhely Mesés Furmint 2016: Könnyedebb stílusú, természetes édes bor Hajdú János és Farkas Krisztián műhelyéből. A birtokboruk, több dűlő válogatott kései szüretéből készüt. Mézes, aszalt gyümölcsös pillanatok amit jól kontúroz a tölgyfa hordós keret. 
 

WINE ASSASSINS KLUB  – 2019. október 03. – Fehérbor készítés

 
Miből és hogyan készül a fehérbor? Csak fehér szőlőből? Vagy tán kék szőlőből IS? Ha nem csak fehér szőlőből akkor mi a titka? Mióta készítik? Melyik volt előbb a fehérbor vagy a vörösbor? Hol teremnek a legjobb fehérborok Magyarországon? Van olyan fehérbor amiben különösen erősen vagyunk? Megannyi kérdés és majd megannyi válasz csütörtökön a szokásos időpontban és helyszínen:) 
 
Fáy-Domb Sárgamuskotály 2018: Hűvös, elegáns, kulturalt muskotály Ludányi Balázs apró mátrai pincéjéből. Gazdag de nem pacsulis illat, őszibarack és sok-sok szőlőgyümölcs bukkan elő a poharunkból. 
 
Cseri Tramini 2018: Kedves bor a Pannonhalmi Borvidék mélyéről, Nyúl falváról. Selymes savak, édes-mézes, marcipános fűszeresség és tengernyi virág (rózsa, orgona, akácvirág) illata kavarog a poharunk felett.
 
Kerekes Hárslevelű 2016: Jóízű birtok hárslevelű, fehér húsú gyümölcsök, jelentős test és alkoholtartalom, a szájban telt, krémes érzés, gyönyörű szalmasárga szín. “Vastag” bor a Mátrából.
 
Variszkusz Naplopó (narancsbor)
 
 

WINE ASSASSINS KLUB  – 2019. szeptember 19. – Váli Pince

 
Badacsony vidékének egészen különleges szeglete Váli Péter 5 hektáros birodalma Badacsonyörsön, ahol a gasztromónia világába már beleszületett Péter lassan 20 éve kutatja a “balatoni bor” és a nyugodt esték titkát. A különleges és karakteres szortiment – többek között kéknyelű, héjon áztatott szürkebarát, budai zöld – még a fekete öves borrrajongókat is elcsendesíti egy hosszú pillanatra, a hozzáállás (alacsony tőketerhelés, saját kézzel szüretelés a megfelelő időpontban) pedig garantálja, hogy már egy pohár után egy életre megjegyezzük a pince nevét.
 
Váli Budai Zöld 2018: Kemény, száraz de élénk savú bor, kevés alkohollal. Jéghideg fröccsnek már-már tökéletes de könnyű ételeknek, salátáknak is nagyszerű kísérője. 
 
Váli Szürkebarát 2017. “A héjon áztatott” rozé vagy lazac színű fehérbor. Barack, kőzet, vérnarancs, egy kis Badacsony illat…ezeket mind kiérezzük ha szeretünk elveszni a részletekben.
 
Váli Chardonnay 2016: Hosszabb vacsorák és beszélgetések nagyszerű vendége ez a talán egy kicsit “vastag” és sós, férfias bor. 
 

Váli Kéknyelű 2017: A jól ismert de még sem ismert ősi szőlő itt teljes pompájában mutatja meg magát a világnak: jó értelemben egyszerű ízvilág, élénk savak és magas alkohol valamint vadvirágok és frissen felázott bazaltkövek illatai kavarognak a pohár körül már az első pillanattól.

 
 

WINE ASSASSINS KLUB #27 – 2019. június 6. – Pinot Noir kóstoló

 
Burgundia világhírű jelképe a feketerizling és a tramini természetes kereszteződéséből született. Szerencsére nálunk is nagyon jól érzi magát Egerben és Villányban is sokan foglalkoznak vele. Nyűgös, érzékeny növény de megfelelő kezekben viszonylag hűvösebb éghajlatú területeken nagy bort ad. A legnagyobbat. A világ legdrágább vörösbora speciel burgundi pinot noir, magyar forintban 4,5 milliót kóstol 🙂
 
Szentesi Pinot Noir 2016: Józsi az egyik legeredetibb magyar borász, régi szőlőfajtákat fedez fel újra és újra. Ez a bora egy délies karakterű pinot, élénk savakkal és gyümölcsös meleg tónusokkal.
 
Losonci Pinot Noir válogatás 2015. Sok-sok gyümölcs, lilás szín, földjegyek, egy szuper pinot a Mátrából, pont félúton a francia és a magyar stílus között.
 
Dukay-Sagmeister Pinot Noir 2015: Nem messze Újvidéktől és Belgrádtól, Ürög és Nyárád ősi dűlőiből érkezik ez a minden mással összehasonlíthatatlan, élénk és vidám pinot noir. Ez az a terület, ahonnan Mátyás király asztalára kerültek a borok!
 
Attila Pinot Noir 2015: Eger mellől, lendületes, vibráló, savas és gyümölcsös bor egy déli fekvésű, agyagos dűlőből, brutál komoly potenciállal. Mi kell még?

WINE ASSASSINS KLUB #26 – 2019. május 30. – Rajnai rizling kóstoló

A rajnai rizling nevet az is ismeri aki még életében nem ivott egy korty alkoholt sem. A világban és nálunk is az egyik legnépszerűbb fehérszőlő lapul a név mögött ami legszebb formáját a Rajna és mellékfolyói, a Mosel, a Ruwer és a Saar partjain fekvő nagyon meredek lejtőin hozza, de nagy szerencsénkre nem maradnak el mögöttük sokkal a nagyszerű magyarországi rizlingek sem. Velük ismerkedünk meg ezen a csütörtökön.

 

Szentesi Bátyus 2016: Nem egy tipikus német vagy osztrák rizling. Hűvös zöldfűszeresség, mentol, barackvirág, talán levendula? Csütörtökön kiderül:)

 
Cseri Rajnai Rizling 2016: Szeptember közepén szedett szőlő, emiatt harmonikus szerkezetet, mineralitást, akácvirágot és mézet fedezhet fel a gyanútlan borivó ebben a príma kis rizlingben.
 
A Két jó barát meg az Anti Rajnai Rizling 2017: Nézzük meg milyen a rizling akkor, ha összeáll a Balaton-felvidék három talán legmenőbb borászatának borásza és saját területeikről elkészítik a szerintük legtutibb rajnait.
 
Kislaki Rajnai Rizling Válogatás: 8 hónapos hordós érlelés után 8 gramm maradék cukor kerekíti ezt az izgalmas és tartalmas balatonboglári fehéret. 
 

WINE ASSASSINS KLUB #25 – 2019. május 23. – Kékfrankos kóstoló

Eheti vendégünk a keleti pinot noir-nak is hívott kalandos történetű kékfrankos, a legelterjedtebb kékszőlő hazánkban, egy igazi helyi “nagyágyú”, hiszen Szlovénia északi részén, Ausztria keleti részén és Magyarországon terem a legváltozatosabb jegyekkel és legjobb minőségben.
 
Tételek:
 
Két jó barát meg az Anti 2016: Röviden és tömören: Ilyen egy tutti alap kékfrankos, ami gyönyörűen hozza a fajtajegyeket.
 
Szent Donát Magma 2017 – Tihanyi-félszigetről szüretelt gyönyörű kékfrankos. A pince első vörösbora ami a hordós érlelés miatt hihetetlenül izgalmas fűszerekkel és gyümölcsökkel teli.
 
Ráspi Kékfrankos 2017 – Csillámpala talajról és 50 éves tőkékről szüretelt, kádban spontán erjedt majd hordóban 14 hónapig érlelt fantasztikus kékfrankos. Avar, gomba, bőrös animalitás? Majd kiderül!
 
Losonci Gereg Kékfrankos 2016 – Andezit talajról és szintén 50 évés tőkékről hagyományos módszerekkel, kézzel szüretelt majd kádban spontán erjesztett és hordóban érlelt blaufrankisch. A Mátra egyik legjobb bora? Még az is lehet…
 
 

WINE ASSASSINS KLUB #18 – 2019. március 28. – Borász a Grundon NR.3: Tarnóczi Zoltán, Orsolya Pince

 
Tételek:
 
Orsolya Olaszrizling 2017: 
 
Orsolya Furmint 2017: 
 
Orsolya Sangiovese 2016: 
 
Orsolya Hetedhét Vörös Cuvée 2017:
 
Orsolya Kadarka Variációk NR 1-3
 
1998 januárjában vettük az első szőlőnket Ostoroson – ez egy tíz évvel korábban telepített Olaszrizling ültetvény volt. Az első években csak saját fogyasztásra készítettünk bort, a szőlőtermés nagyobbik részét értékesítettük. Ez ekkor még csak másodállás volt, hisz mindketten alkalmazott borászként dolgoztunk itt az Egri Borvidéken. A szőlőterülethez pincére is szükség van – hosszas keresés után bukkantunk rá Ostoroson, a falu végén arra helyre, amely mai napig a központja a borászatunknak. Egy régi tornácos parasztház, nagy kerttel, kis pincével – nagyon megtetszett nekünk. Azóta sok minden megváltozott már itt, a szomszéd pincéket, a szomszéd kerteket megvéve tovább bővültünk. 2001-ben készült először kereskedelmi mennyiség a pincénkben. Ezekből készült első borunk, egy Egri Bikavér, amely Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon házasításából állt össze. Két év érlelés után, 2003 nyarán került forgalomba.
A szőlőterületek az évek során lassan növekedtek. Telepítettünk 2003-ban, 2005-ben, 2009-ben, 2016-ban. Vettünk, eladtunk területeket, lecseréltünk szőlőfajtákat – ahogy nőtt a tudásunk a borvidékről, egyre pontosabban tudtuk, melyek a nekünk legmegfelelőbb dűlők. Jelenleg 5 hektár területen gazdálkodunk, az általunk legjobbnak gondolt dűlőkben: egri Sík-hegy, az ostorosi Macskás-tető, Tag, a novaji Öreg-hegy. Ez a birtokméret, ami családi keretek között jól kézben tartható és átlátható. A pincét is bővítettük, jelenleg négy pinceágunk van, összesen 80 méter hosszan. A legmélyebb ponton több mint 20 méterrel vagyunk a föld alatt. Az optimális páratartalom és hőmérséklet megfelelő körülményeket biztosít a borok hosszú ideig tartó érleléséhez. 
 
Termőterület nagysága: 9 hektár 
Dűlők: Nagy- Galagonyás, Sík- hegy, Tag, Macskás- tető, Hermány, Kutyahegy, Görbesoros 
Szőlőfajták: olaszrizling, leányka, furmint, ezerjó, chardonnay, viognier, kékfrankos, kadarka, zweigelt, csókaszőlő, pinot noir, syrah, merlot 
Talajtípusok: riolittufán barna erdőtalaj, agyagos nyiroktalaj, riolittufa-mész keverékén barna erdőtalaj 
Borász: Tarnóczi Zoltán
 
 
 

WINE ASSASSINS KLUB #17 – 2019. március 21. – Rosé, Rosado, Rozé, Rosato

Tételek:

 

Légli Géza Kislaki Rozé 2018
 
Gager Rozé 2017
 
Grassalkovich Gamay Noir Rozé
 
Attila Rozé  2015
 
Amiről beszélünk majd:
 
– Alapvetően kékszőlőből készül, ahogy a siller és a vörösborok is. A titok az, hogy csak pár óráig áztatják héjon a préselés előtt, így kevesebb színanyag oldódik ki a bogyó héjából. Ha egyáltalán nem áztatnánk – fehérbort kapnánk.
 
– Franciául rosé, olaszul rosato, spanyolul rosado az írásképe, de mi nyugodtan írjuk rozénak.
 
– Általában korán szedik le a szőlőt és kis áztatás után egyből megy az acéltartályba, hogy friss és ropogós legyen.
 
– Magyarországon minden borvidéken van rozé, jellemzően kékfrankosból. Az eredeti hazája Dél-Franciaország, Provence tartomány. A rhone-völgyi Tavel borvidék pedig arról ismert, hogy csak a rozéra “szakosodtak”.
 
– Népszerű nyári ital, tökéletes kisérő a saláták és paradicsomos ételek mellé.
9-10 Celcius fokon a legjobb fogyasztani.
 
– Provence-ban a különböző rozétípusokat színek szerint kategorizálják: sárgadinnye, őszibarack, ribizlipiros, grépfrút, mangó, mandarin. Nálunk többnyire babarózsaszín, lazacrózsaszín, hagymahéj, málnapiros.
 
– … s hogy mi az északi típusú rozé és a déli típusú rozé közötti bődületes különbség? Csütörtökön megtudjuk 🙂
 
Tételek:
 
Légli Géza Kislaki Rozé 2018: Lendületes és szórakoztató rozé, egy tökéletes fröccsbor. Finom rózsaillatok, szamóca, eleven savérzet…igazi nyári hangulat!
 
Gager Rozé 2017: Szikár, kemény bor zöldfűszeres és málnás, cseresznyés jegyekkel.
 
Grassalkovich Gamay Noir Rozé: Ritkaság a Mátrából. Szinte málna színű ital, a hordós érlelés miatt kis krémes meggyességgel, visszafogott savakkal.
 
Attila Rozé 2015: egy igazi déli típusú rozé!

WINE ASSASSINS KLUB #17 – 2019. március 14. – Olaszrizling

Tételek:

Váli Balatonbor 2017
 
Váli Olaszrizling 2017
 
Orsolya Olaszrizling 2017
 
Spiegelberg Olaszrizling 2017
 
Magyarországon a fehér szőlők közül a legnagyobb területen termesztett olaszrizling (amelynek semmi köze nincs a rajnai rizlinghez) egyszerre a mindennapok könnyű bora és a vacsoraasztalok díszvendége. Nincs erős fajtajellege, ezért nagyon sokat tud mesélni a termőhelyről, és talán megkockáztathatjuk azt a kijelentést, hogy az egyik klasszikus “Balaton bor”.
 
Váli Balatonbor 2017
 
A palackban tiszta olaszrizlinget találunk, áradóan illatos, virágos, fehér húsú gyümölcsös, ízben is nagyon gyümölcsös, különböző almafélékkel, gördülékeny savakkal, leheletnyi fűszerességgel.
 
Váli Olaszrizling 2017
 
Öreg tőkék rizlingje, fele újhordóban, fele tartályban erjedt, spontán. Lassan nyíló illat sok tartalommal, virággal, teával. Gördülékeny és velős korty, feszes savakkal, a végén jóleső fanyar felütéssel.
 
Orsolya Olaszrizling 2017
 
Tarnóczi Zoli borász barátunk a klasszikus Orsolya stílus mentén készítette el az Olaszrizlingjét: szüret a teljes érés után pár nappal, spontán erjesztés és érlelés használt fahordókban, spontán almasav bomlás, magasabb alkohol, krémes-olajos korty, kis maradékcukor. Nagyon jó inni!
 
Spiegelberg Olaszrizling 2017
 
Jól felépített, tartalmas, gazdag bor, finoman integrálódott savakkal. 500 literes hordóban készült: vanília, kókusz, pirított szezámmag, mandula, keksz, de megjelennek a citrusok és a fehér húsú gyümölcsök is.

WINE ASSASSINS KLUB #16 – 2019. február 28. – Borász a Grundon NR.2: Vida Péter

Tételek:

Tündérrózsa Rozé 2018

Tündértánc 2016 2016

Ölelés 2016

La Vida 2013

Öregtőkék Kadarkája 2016
 
Bikavér 2016
 
Hidaspetre Kékfrankos 2015
 
Nem tudom miért, de gyermekkorom óta a földhöz, a terra-benedicta-hoz vonzódom, pedig a családomban senki sem volt földműves ember. Én lettem ilyenné. Egyszerűen szeretem a dűlőinket járni. Megélni és rácsodálkozni a természetre nap mint nap. Sokszor veszem észre magam, hogy egyszerűen jóleső érzés kézzel morzsolgatni a hantokat. A talaj, a növény és a nap teremtette meg az emberiség számára az élet lehetőségét. Nagyon fontos lenne, hogy erre a kincsre az ember vigyázzon. Jelenlegi birtokméretünk 20 hektár. Családi Borbirtokunk központja, a város szívéhez közel fekvő Bakta dűlőben épült fel, ahol a feldolgozó mellett egy hangulatos borkóstoló termet és teraszt is kialakítottunk a vendégeinknek.
                                                                                                                                        Vida Péter
Öregtőkék Kadarkája 2016
 
A több, mint 90 éves ültetvény sokat tud mesélni, és elképesztő csodákra képes. Játékosan fűszeres illata, nem túl nehéz, ugyanakkor karakteres ízképe mindenkit elvarázsol. A halászlé tökéletes kísérője, de kacsa, bárány és borjú ételekhez is pompásan illeszkedik.
 
Hidaspetre Kékfrankos 2015
 
Hidaspetre dűlőszelekciónk egy kimagasló évjáratból. Dűlőnk egy szűk nyiladékon keresztül közelíthető meg, ami később kitágul és egy teljesen zárt, védett és napfényes völgy rendszert képez. A magasabb hőösszegtől, az elegáns illat és a Kékfrankosra jellemző gyümölcsösség mellett megdöbbentően finom, és telt ízek jelennek meg a borban. A kékfrankos átlényegült változataHidaspetre dűlőszelekciónk egy kimagasló évjáratból. Dűlőnk egy szűk nyiladékon keresztül közelíthető meg, ami később kitágul és egy teljesen zárt, védett és napfényes völgy rendszert képez. A magasabb hőösszegtől, az elegáns illat és a Kékfrankosra jellemző gyümölcsösség mellett megdöbbentően finom, és telt ízek jelennek meg a borban. A kékfrankos átlényegült változata.
 
Bikavér 2016
 
Egy kiváló évjáratból született meg ismét Bikavér borunk, válogatott Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc és Kadarka fajtákból. Illatában szép gyümölcsösség, ízeiben összetett, gazdag fűszeresség jelenik meg kifogástalan egyensúly mellett. Bársonyos savak, komoly beltartalom jellemzi. Egy igazi szekszárdi Bikavér.
 
 
 

WINE ASSASSINS KLUB #15 – 2019. február 21. – Bikavér készítés

Tételek:

Centurio Kékfrankos 2017

Variszkusz Blues a Kedvem 2016

2HA Shiraz 2016

Halmosi Kadarka 2015

 

Centurio Kékfrankos 2017

 
Ludányi Balázs kézműves, emberléptékű gondolkodásmóddal próbálja igazgatni a birtokot Gyöngyöstarjánban, a Mátra lábánál, amely 3,2 hektáron tevékenykedik 3 dűlőben. Ezen a területen hozamkorlátozással dolgozva, hagyományos feldolgozási körülmények között, precíz munkával mutatja meg a termőhely, a szőlő és a természet csodálatos egyensúlyát. Évről-évre olyan borokat ’segít a világra’, amelyeknek önálló, utánozhatatlan egyéniségéből sugárzik az értékteremtés és a tiszta motívumból cselekvő, alkotó ember keze nyoma.
Szőlőterületeik 3 dűlőben helyezkednek el; úgymint Fáy-domb (2,4 ha), Száraz-völgy (0,3 ha), és Diós (0,5 ha). Ezekről a termőhelyekről származó hozamkorlátozott szőlőből, saját élesztőjük segítségével születnek meg a boraik; hagyományos feldolgozási körülmények között, nagy gondossággal rendben tartott pincénkben.
 
Variszkusz Blues a Kedvem 2016
 
“Imádunk dolgozni a szőlőnkben! Imádunk -5 fokban metszeni, és 45 fokban fürtritkítást végezni! Előre érezzük a szánkban a saját borunk ízét! Előre látjuk a Variszkusz palackokat a barátaink asztalán. Igazság szerint, nincs olyan mozzanata a nadapi Csúcsos-hegy lábánál végzett szőlészeti munkának, amit ne szeretnénk. Emiatt tudjuk, hogy kiváltságosak vagyunk, és ezért még sokáig fogunk szőlő munkával és szép borok készítésével foglalkozni. Nincs tudásunk, mégis a legmagasabbra tesszük a lécet. Ha a szőlőt elviszik a seregélyek – legyintünk egyet. Ha a telepített oltványok nem erednek meg – újrakezdjük a telepítést. Ha a teljes termést elveri a jég – együtt kacagunk. Mi vagyunk a Nadapi Bolondok. Ez a mi hitvallásunk.”
 
2HA Shiraz 2016
 
A “HA Szőlőbirtok és Pincészet a badacsonyi borrégióhoz tartozó Szent György–hegyen műveli a maga immár 2x2 hektárnyi szőlőjét. A név a birtok apró méretét jelzi, így ez a garancia arra , hogy képesek vagyunk a területeinket teljes odafigyeléssel és odaadással művelni, a termésből pedig a lehető legjobb bort készíteni. Boutiqe-borászatunk filozófiája nem a jelenről szól, hanem erről az útról amely sohasem ér véget. A déli fekvésű területeink mikroklímája, és a változatos, ásványokban gazdag vulkáni eredetű élő talaj teszi lehetővé ezt a kísérletezést. A boraink mindegyike kizárólag hordós érlelésű, a fehér és a vörösborok jó része pedig fában is erjed. A természetesség jegyében kerülünk minden olyan beavatkozást ami a bor eredeti aromagazdagságát csökkentené. Kerüljük a derítést, és a fehérboraink is szűretlenek, és a holdnaptár szerint palackozzuk őket. A borvidéken ma még szokatlan módon a hangsúlyt a vörösborokra helyezzük, amivel csak a filoxéravész előtti balafonfelvidéki hagyományokat követjük. A fajtaválasztékunkban Magyarországon egyedüliként kísérletezünk az ősi etruszk eredetű toszkán sangiovesevel, amiből Tabunello néven készítünk borokat.
 
Halmosi Kadarka 2015
 
“Nem szeretem ezt a titulust [borász] magamra nézve, inkább szőlő- és borosgazdának nevezném magam, és így is jelenítem meg a nevem mindenhol. Nekem a gazda kifejezés sokkal több tartalommal bír. Másfelől a borász mesterség alatt, hogy úgy mondjam, manapság a sztár és sztárolt borászok tevékenységét értik, akik minden tudományt bevetnek azért, hogy jó bort készthessenek. Én ezeket jórészt mellőzöm. Inkább rábízom a természetre mindazokat a dolgokat, amiket el tud végezni mind a szőlőn, mind a boron. Tradíciókra, családi hagyományokra épülő tevékenység a miénk. A család mindkét ágon nagyon régóta szőlő- és bortermeléssel foglalkozik. A megtermelt szőlőt mindig is feldolgoztuk, mindig is borként adtuk el. Ezt a tevékenységet vettük át szüleinktől az öcsémmel valamikor a hetvenes évek közepén. Persze utána még sok helyen dolgoztam, más területeken, majd 15 évig egy gazdabolt vállalkozásom volt. Mintegy 8 éve kizárólag szőlő- és bor termeléssel foglalkozom. Jelenleg mindössze 3 hektár termőterület van, tehát igazán a legkisebbek közé tartozunk, akik palackos borral jelennek meg a piacon.” 
Ültetvényének 90%-át a kadarka, a kékfrankos és merlot adja, nagyjából azonos arányban. A fennmaradó 10%-ban pedig zweigeltet, nagyon kevés cabernet franc-t és cabernet sauvignont, minimális portugiesert, és talán 100 tőke olaszrizlinget termel. A borszortiment is főként a már említett három fő fajtából áll.”

WINE ASSASSINS KLUB #14 – 2019. február 14. – Egyensúly rendszerek: A Vedel-háromszög

Tételek:

Variszkusz Rajnai Rizling 2016

Cseri Chanson 2016

Bodrog Borműhely Mesés 2016

Hengerics Péter Kékfrankos 2015

 

Variszkusz – Rajnai Rizling 2016

 

Bácsi Zoli, a nadapi bolond. Aki 2008-ban egy spontán belső hangnak engelmeskedve, a szőlészeti és borászati tudástól mentes emberek nyugalmával metszőollót ragadott, és 2009 karácsonyán már saját borát tette édesapja asztalára. Zoli azóta is bizonyítja, hogy ki lehet törni a multi világ biztonságából, el lehet merülni a szőlőmunka által nyújtott flowban. A rajnaiban masszív savak és 10 gramm maradék cukor!

 
Cseri Chanson 2016
 
A borászatot Cseri Norbert alapította 2012-ben, s először egyedül készítette a borokat. Most már fia, Barnabás is végzett szőlész-borász mérnök, s csatlakozott a családi borászathoz. A jelenleg tíz hektáron termelt rajnai rizling, sauvignon blanc, pinot blanc, fűszeres tramini, merlot, cabernet franc és kékfrankos amellett, hogy kiváló fajtaborokat ad, izgalmas házasítások alapanyaga.
 
Bodrog Borműhely Mesés Furmint 2016
 
Hajdú János és Farkas Krisztián friss borász diplomával és nagy lelkesedéssel 2007-ben alapították a Bodrog Borműhelyt. Tokaj városától kilenc kilométerre, Bodrogkisfaludon található a borászat, a környező települések határában pedig a szőlőterületek. A Mesés Furmint a pincészet birtokbora. Több dűlő válogatott késői szüretéből készül, magas cukortartalmú, részben töppedt vagy aszús szemeket is tartalmazó fürtökből. Az évjárat adottságait jól tükröző, magas cukortartalmú, de könnyedebb stílusú, természetes édes bor.
 
Hengerics Péter Kékfrankos 2015 
 
Borászata a Csallóköz peremén, Ógyallától 3 km-re Kővágón található. A család 100 éve birtokolja a területet, hiszen már a nagyszülei is itt gazdálkodtak, és a 8 hektár szőlőterületet 1966-ban örökölte meg Péter. Hisz a kézi szüretelésben és a gondos időzítésben. Élesztőt nem használnak a borkészítés teljes folyamata kézzel történik. Céljuk, hogy a területre jellemző hagyományos szőlőfajtákat (olaszrizling, kékfrankos) újra a köztudatba hozzák. Péter alapfilozófiája, hogy nem szabad beleavatkozni a természet dolgaiba, csak a megfelelő feltételeket kell biztosítani.

WINE ASSASSINS KLUB #13 – 2019. január 31. – Furmint február

Tételek:

Füleky Tokaji Furmint 2017

Bodrog Borműhely Válogatás Furmint

Orsolya Furmint 2017

Dukay-Sagmeister Szigeti Furmint 2017

 
Füleky Tokaji Furmint 2017
 
A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky kúriával Bodrogkeresztúr központjában, a későgótikus templom, a hajdanvolt iskola és a plébániaépület közvetlen szomszédságában található. Az 1998-ban alapított birtok területe ma 25 hektár a legjobb tokaji dűlőkben.
 
Bodrog Borműhely Válogatás Furmint
 
Hajdú János és Farkas Krisztián friss borász diplomával és nagy lelkesedéssel 2007-ben alapították a Bodrog Borműhelyt. Tokaj városától kilenc kilométerre, Bodrogkisfaludon található a borászat, a környező települések határában pedig a szőlőterületek. János kisfaludi, akinek családjában generációk óta a bornak és szőlőnek fontos szerepe van, nem is volt kérdés számára hogy ő is egyszer komolyan ezzel foglalkozzon. Krisztián született budapesti, akinek a csúcsgasztronómián keresztül, mint sommelier, majd később mint borkereskedő lett életének meghatározó része a bor. A közös szenvedélyre és baráti kapcsolatukra alapozva vágtak bele egy közös birtok építésébe. Az első években 1,2 hektár területről a Lapisról és a Dereszláról készültek borok, majd az évek során 4,5 hektárral bővült a birtok.
 
Orsolya Pince 2017 (félszáraz)
 
1998 januárjában vették az első dűlőket Ostoroson – ez egy tíz évvel korábban telepített Olaszrizling ültetvény volt. Az első években csak saját fogyasztásra készítettek bort, a szőlőtermés nagyobbik részét értékesítették. Ez ekkor még csak másodállás volt, hisz mindketten alkalmazott borászként dolgoztak az Egri Borvidéken. Azóta sok minden megváltozott már itt, a szomszéd pincéket, a szomszéd kerteket megvéve tovább bővült a pince. A szőlőterületek az évek során lassan növekedtek. Telepítettek 2003-ban, 2005-ben, 2009-ben, 2016-ban. Vettek, eladtak területeket, lecseréltek szőlőfajtákat – ahogy nőtt a tudásuk a borvidékről, egyre pontosabban tudták, melyek a nekik legmegfelelőbb dűlők. Jelenleg 5 hektár területen gazdálkodnak, az általuk legjobbnak gondolt dűlőkben: egri Sík-hegy, az ostorosi Macskás-tető, Tag, a novaji Öreg-hegy. Ez a birtokméret, ami családi keretek között jól kézben tartható és átlátható.
 
Dukay-Sagmeister Szigeti Furmint 2015
 
Sagmeister Ernő borász és Nagy József táncművész hozta létre a pincészetet. A Szerémség híres dűlőin (Ürög, Nyárád) terem a szőlő, amit 150 km-re onnan, a Magyarkanizsán található pincében dolgoznak fel és készítik az összesen 4500 palackot évente. Környezettudatos gazdákról van szó, akik nem használnak gyom-, és rovarirtókat, műtrágyát. Filozófiájuk szerint egy borvidéken készíteni kell olyan bort, amely megfelel a hagyománynak, másrészt nagy bor.

WINE ASSASSINS KLUB #12 – 2019. január 24. – Új borok a Grundon 2.

Tételek:

Cseri Sauvignon Blanc 2017

Gál Lajos Olaszrizling 2017

Ipacs-Szabó Nászút helyett 2015

Losonci Pinot Noir 2017

 
Cseri Sauvignon Blanc 2017
A Pannonhalmi Borvidék egyetlen családi pincészete amely kizárólag palackos borokat készít. A több száz éves pince évtizedekig állt elhagyatva mielőtt feltámasztották 2010-ben. Ma a régió legfiatalabb pincészete, új ültetvényekkel és ültetvényszerkezetekkel. A talaj magas mészkőtartalma vibráló, játékos savakat szült amelyek tökéletesen passzolnak a jól ismert bodzás-csalános-szénás illatvilágú sauvignon blanc mellé.
 
Gál Lajos Olaszrizling 2017 
Gál Lajos az egri borvidék egyik jól ismert figurája. Egerszólát mellett található déli, délkeleti fekvésű szőlőtábláinak a meszesebb területén termeszti mézes, virágos ízekben gazdag olaszrizlingjét amelyet most a Grund is szeretne bemutatni a szélesebb közönségnek. 
 
Ipacs Szabó Nászút helyett 2015
Az egész országban az egyik legmelegebb fekvésű területen, Villányban a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőjében – a család legnagyobb örömére – a nászútra félretett pénzből megvásárolt szőlőből érkezik ez a fantasztikus cabernet franc alapú házasítás. Egy összetéveszthetetlen, sűrű szövésű, nagytestű, ám mégis elegáns vörösbor, egy jó értelemben vett tipikus villányi franc. 
 
Losonci Pinot Noir 2017
Losonci Bálint 800 méteres hegykoroszúk árnyékában egy alig 6 hektáros birtokon gazdálkodik lassan 15 éve, Gyöngyöspatától nem messze. Ebből az aprócska mátrai pincéből érkezik ez spontán erjedt, tartályban tízhónapon át érett, alacsony tannintartalmú, klasszikus csipkebogyós fűszerességet hozó bársonyos vörösbor. 

WINE ASSASSINS KLUB #11 – 2019. január 17. – Új borok a Grundon 1.

Tételek:

Szent Donát Csopak Olaszrizling 2017

Orsolya Sangiovese 2017

Aprókertek TarkaBorka 2017

Aprókertek LegyenVörös 2017

Szent Donát Csopak Olaszrizling – 2017

A talán ismerősen csengő nevű pincének az egyik célja, hogy három legendás közép-európai szőlőfajta (kékfrankos, furmint, olaszrizling) révén mutassák meg a régió elképesztően nagy potenciálját. Ezt az olaszrizlingjüket talán úgy jellemezhetjük a legjobban, hogy könnyű de nem egyszerű bor. Szikár savak, krémes textúrák egy történelmi szőlőhegyről. Igazi terroir bor!
 
Orsolya Sangiovese 2017: 
Etruszk szőlő a Mátra lankáin, kell ennél jobb sztori? A Sangiovese (jelentése: Jupiter vére) egy igazi ősi itáliai szőlőfajta, ami számos óriási toszkán bor mellett a chianti alapja is! Ezt a későn érő, magas tannin tartalmú bort adó gyümölcsöt a Kárpát-medencébe elsőként Török Csaba, a a 2HA Pincészet tulajdonosa hozta be, majd Csabától indult el hódító útjára az Eger melletti Ostoroson gazdálkodó – Tarnóczi Zoli és Turcsek Orsolya által vezetett – Orsolya Pincébe. Meglátjuk, hogy érzi magát itt nálunk!
 
Aprókertek TarkaBorka 2017
Az egészen apró pince (gyakorlatilag zártkerteket művelnek pár száz négyzetméteren) úgy gondolja, hogy Etyek-Budánál “nincs vége” és a Velencei-tó legalább olyan különleges termőhely, mint a Balaton. Ez a boruk is erről tanúskodik: a száraz-félszáraz határán táncoló, spontán erjesztett fehér házasítás (pázmándi olaszrizling, etyeki furmint és nadapi rajnai rizling) került a palackba, és nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy nektek hogy ízlik.
 
Aprókertek LegyenVörös 2017: Hozzávalók: Cabernet Sauvignon, Kékfrankos és Néró (az egyetlen vörös csemegeszőlő amiből bor készíthető), néhány többedszerre töltött 225-ös hordó, egy év a pincében és a derítés és szűrés elhagyása palackozáskor. Az alkotó elégedett állítólag:)

WINE ASSASSINS KLUB #10 – 2018. december 13. – Dionüszosz – A bor misztikus oldala

Tételek:

Szentesi Mandula Pezsgő

Lenkey Bomboy 2007

Kislaki Érintetlen Merlot 2017

Orsolya Kadarka variációk #1

 

WINE ASSASSINS KLUB #9 – 2018. december 6. – Hamvas Béla – A bor filozófiája

Tételek:

Barta Egy kis muskotály 2017

Szent Donát Csopak Olaszrizling 2017

Somlói Apátsági Pince Furmint 2016

Hegyi-Kaló Örökségül 2015

Tokaj: A HEGYALJAI-t is nőnek tartom, de királynőnek. A magam részéről nem tudnám elképzelni,
hogy hosszabb ideig minden nap HEGYALJAIT igyak, bár nem tartom magam hétköznapi
embernek. Az egész világ tudja, hogy a hegyaljainak sehol másutt nem található díszei
vannak. A borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek. Ez egészen
természetes; a gyümölcs is fáról tökéletes, mert a szállítás alatt éppen a legnemesebb és
legüdítőbb olajok belőle eltünnek.

Csopak: Volt idő , hogy egész télen CSOPAKI-t ittam, egy kicsit sárgásrózsaszínű pezsgő italt, amely
bámulatra méltó arányérzékével állt az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem
észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne
vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a CSOPAKI. Ilyen egzakt, kétszer kett
négy bor ez.

Somló: Somlón megkóstoltam az ősi somlai tőke fürtjét. Úgy szemre szép volt, csaknem egészen fehéres zöld, nagy, gömböly
szemű, áttetsz ően opálos és üveges, de ízéről semmi különöset nem tudok mondani. A
Földközi-tengeren elég gyakran tapasztaltam, hogy a jelentéktelen szőlőkből készülnek a jobb
borok. Egyszer valósággal megdöbbentem. A tőkén alig borsó nagyságú szemekből álló ritkás
fürt. Beteg ez a szőlő, kérdeztem. Megkóstoltam, elég édes volt, de furcsa, pótkávé ízzel. Héja
vastag, és rágós. A dalmát nagyot nevetett. Bort hozott és megkínált. Ebben a pillanatban
jutott eszembe, hogy az ivás mennyivel erotikusabb, mint az evés.

Eger: Az EGRI-rőI, főképp a vörösről most csak annyit, hogy ez is minden alkalomra, ünnepre,
ebédre, kettesben, egyedül, egyaránt tökéletes. Számomra az EGRI mindig kapcsolódott a
hősies szenvedélyekkel. Ha EGRI-t iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek
álmodozni.

WINE ASSASSINS KLUB #8 – 2018. november 29. – Magyarország-Borország

Tételek:

Váli Budai Zöld 2017

Hegyi-Kaló Örökségül 2015

Kislaki Vitéz Cabernet-Sauvignon 2017

Szentesi Gamma 2014

WINE ASSASSINS KLUB #7 – 2018. november 22. – Terroir borok

Tételek: 

Bodrog Borműhely Lapis Furmint – 2015

Somlói Apátsági Pince Juhfark – 2016

Ráspi Kékfrankos Válogatás – 2015

Cseri Chanson – 2016

Mit értünk terroir alatt?

Francia eredetű szó, a terre (föld) kifejezésből ered. Tehát jól tesszük ha elsősorban a talajra, a termőterületre asszociálunk e szó hallatán, de a terroir a földterületnél több, mert amikor róla beszélünk akkor mindenre gondolunk ami azon a talajon felül és alul megtermett, azaz: emberől, talajról, kultúráról, csapadék mennyiségről,, technológiáról, a szőlőről stb. Minden olyan dologról, ami hatással van a szőlő- és borkultúrára azon a tájon.

Hiszen lehet, hogy valahol adottak a természeti feltételek a jó bor elkészítéséhez, és egy borkultúra szárba szökkenéséhez, de közben nem feltétlenül vannak meg a társadalmi feltételei is ennek. De van ahol fordítva van, az adottságok nem tökéletesek, de a helyi társadalom és a technológia kihozza a maximumot végül. 

Tehát maga a terroir fogalom nagyon erősen számol a helyi kultúra és hagyomány erejével és minőségével.

Másrészt igenis számba veszi a helyi talajviszonyokat, hogy a talaj milyen ízeket ad a szőlőnek, noha ez ma még egy nyitott és vitatott kérdés.mert hivatalosan az nem bizonyított, hogy a szőlőtőke képes ásványi anyagokat felvenni, amik aztán belekerülnek a szőlőbe és a borba. A tudósok nem hisznek a mineralitásban, azaz abban, hogy a földből aromák kerülhetnek a bogyóba. De a terroir fogalma már számol vele. 

WINE ASSASSINS KLUB #6 – 2018. november 15. – Határon túli borok

Tételek:
Balla Géza Kadarka – 2016
Maurer Oszkár Birtokbor – 2015
Hengerics Péter Kékfrankos – 2015
Dukay-Sagmeister Szigeti Furmint – 2015

Balla Géza (Románia): A legendás vörös aszúk és fűszeres kadarkák otthona, az Arad-hegyaljai, vagy közismertebb nevén Ménesi borvidék ma Románia nyugati részén, Arad városától 20 km-re keletre található. Időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala) és a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. E tájon gazdálkodnak 120 hektáron Balla Gézáék, akik elsősorban a hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezik előtérbe (Királyleányka, Kadarka, Kékfrankos), 80%-ban kék szőlőt művelve. 

 
Maurer Oszkár (Szerbia): Miközben Oszkár a világ legjobb éttermeibe szállítja a borait, és csak úgy mellékesen övé a bolygó legidősebb, majdnem 140 éves kadarka szőlőültetvénye is, két délvidéki borvidéket is egyesít szellemiségében. A magyar-szerb határon 6 hektáron, lent délen Újvidéktől pár kilométerre a legendás Tarcal-hegységen 9 hektáron gazdálkodik. Itt a Szerémségben közel 3000 éve termesztenek bort, ahol kelták, rómaiak, hunok, avarok, magyarok és szerbek adják apáról-fiúra a bor és szőlőkultúra hagyományát. Oszkár a biogazdálkodás szabályait őszintén magáévá téve a legjobb dűlőibe olyan őshonos fajtákat telepített mint szerémi zöld, bakator, mézes fehér, kadarka.
 
Hengerics Péter (Szlovákia): Borászata  a Csallóköz peremén, Ógyallától 3 km-re Kővágón található. A család 100 éve birtokolja a területet, hiszen már a nagyszülei is itt gazdálkodtak, és a 8 hektár szőlőterületet 1966-ban örökölte meg Péter. Hisz a kézi szüretelésben és a gondos időzítésben. Élesztőt nem használnak a borkészítés teljes folyamata kézzel történik. Céljuk, hogy a területre jellemző hagyományos szőlőfajtákat (olaszrizling, kékfrankos) újra a köztudatba hozzák. Péter alapfilozófiája, hogy nem szabad beleavatkozni a természet dolgaiba, csak a megfelelő feltételeket kell biztosítani. 
 
Dukay-Sagmeister (Szerbia): Sagmeister Ernő, egy építészből lett borász, aki Maurer Oszkárral vállvetve küzd azért, hogy a legendás szerémi borvidék a régi fényében tündököljön. Ernő, mint minden rendes építész, a Tarcal-hegység gyönyörű nevű apró falvaiban, Ürög és Nyárád legjobb dűlőiben, a Dévásban, a Kányásban és a Kőben műveli a szőlőt. Nem használ gyom- és rovarírtót illetve műtrágyát, cserébe évente vagy háromszor kapálnak, és a természetközeli borkészítés jegyében mellőzik az adalékanyagokat. Ebben a nem egyszerű vállalásban legnagyobb támasza felesége, Sagmeister Péity Laura festőművész.
 
 

WINE ASSASSINS KLUB #5 – 2018. november 8. – Az évjárat – vörös

Tételek:
Ráspi Zweigelt – 2013
Malatinszky Telivér – 2011
Variszkusz Blues a kedvem – 2016
Losonci Pinot Noir – 2017

Mitől vörös a vörösbor?

A szőlő héjától. Nem biztos, hogy mindenki kitudja, de a legtöbb vörösborszőlő fajta húsa színtelen, a színanyagok a bogyó héjában találhatóak. A vörösborokat bogyózás után, de még préselés előtt szokták héjon át erjeszteni (az erjedés során alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyaga tartalma a folyakékba áramlik). Ez adja a vörösbor színét.
Jól tudom, hogy a vörösboroknak pláne jót tesz az érlelés?
Így van. A tanninokban és savakban gazdag vörösboroknak nagyon jól tud állni pár év érlelés. Természetesen ezt sem szabad túlzásba venni, a túlérett borok már közel sem olyan jók mint a csúcsponton levők. Az érési folyamat tulajdonképpen három szakaszra bontható: fejlődő szakasz-tetőpont-hanyatló szakasz. A titok nyitja itt is természetesen a tökéletes időzítés.
Meddig állnak el a jó vörösborok?
Általában 2-5 évig őrzik meg minőségüket, de a kimagasló minőségű, szép tanninú boroknál ez akár 8-30 év is lehet. Természetesen dugó vagy palack hiba ezen tud változtatni…
Egyáltalán miért jó, miért érdemes érlelni a borokat?
Az érlelés során szó szerint mélyreható fizikai. kémiai és fiziko-kémiai változások mennek végbe a borokban. Ezt nevezzük mi földi halandók a bor érésének, fejlődésének. Változnak az aromák, az illatok, az ízek…a bor összetevői szépen össze tudnak érni és egy harmonikusabb egyensúly jön létre közöttük.
Milyen körülményekre van szükség a bor érleléséhez?
A legfontosabb a megfelelő tárolás. A hűvösebb körülmények lassítják az érési folyamatot, ami értelemszerűen jót tesz a folyamatnak, segíti, hogy a bor összetettsége kifejlődjön. Arra is szerencsés figyelni, hogy a dugó mindig érintkezzen a borral, hogy ne száradjon ki, hiszen ha kiszárad, összemegy és oxigén szökik a palackba.

WINE ASSASSINS KLUB #4 – 2018. október 25. – Az évjárat – fehér

Tételek:

Kislaki Matacs Chardonnay – 2017

Barcza Bálint Juhfark – 2016

Szentesi Zengő – 2014

Hengerics Chardonnay – 2008

Számít az évjárat a borok esetén?

Számít. A boroknak alacsonyabb a savtartalma és magasabb az alkoholtartalma melegebb időjárás esetén, és gazdagabb ízűek is. A fehérek például gyümölcsösebbek, a vörösek pedig csokoládésabbak, szilvalekvárosabbak, hűvüsebb évjárat esetén pedig a borok könnyedebbek és a a savaik is élesebbek.
Min múlik, hogy a bor az adott évjáratból származik? 
Azon, hogy az alapanyag 85 százaléka az adott évjáratból származik. Tehát ha nincs a palackon év akkor valószínűleg évjáratok házasításáról van szó.
Régen is számított az évjárat?
Igen, de érdekes, hogy régen a gyengébb borok megjelölése végett írták rá a palackokra az évjáratot, de ma már ez általános lett mert egyszerűen a szőlő és a bor minőségét nagyban befolyásolja az időjárás, a napsütéses napok száma és az esős időszak.
Egy ilyen viszonylag kis területű országnál is számít az időjárás?
Igen, ugyan az ország egész területén a klíma nagyrészt kontinentális, így az évjáratoknak egységesnek kellene lenniük, de a megítélésük mégis komplikált. Egységesen jó vagy rossz évjárat még nálunk sincs, Egyik szőlőfajtának a kevés tannin, a másiknak a sok sav, a harmadiknak az alacsony alkoholtartalom lehet sok.

WINE ASSASSINS KLUB #3 – 2018. október 18. – Érlelés és hordófűszerek

Tételek:

Besenyei Bikavér – 2011

2HA Olaszrizling – 2015

Barta Egy kis Furmint  – 2017

Cseri Tramini – 2016

Mindegy, hogy milyen fából készülnek a boros hordók?
Egyáltalán nem, a boros hordók kizárólag tölgyfából, egész pontosan kocsányos, kocsánytalan és az ún. amerikai fehér tölgy fájából készülhetnek, jellemzően, amerikai, magyar vagy francia fából. Egyébként az egyik leghíresebb kocsánytalan tölgyfa vidék a bolygón pont a mi Északi-Középhegységünk. Elmondhatjuk még, hogy a francia tölgy vaníliás jegyeket kölcsönöz a bornak, míg az amerikai tölgy étcsokoládét és kókuszt, míg a magyar zempléni tölgy például pörkölt magvas jegyeket ad a bornak.
A hordót is érlelik, jól tudom?
Így van. A szabad ég alatt tartott, napnak, szélnek, párának, baktériumoknak, gombáknak akár 60 hónapra is kitett fa saját aromanyagai, fizikai és kémiai tulajdonságai jelentősen módosulnak ezen időszak alatt, ami később értelemszerűen hatással lesz a benne érlelt borra is.
Ezután jön az ún. pörkölés?
Igen. A pörkölés (gyakorlatilag égetés) egy komplex folyamat ami során különböző intenzitással (enyhe, közepes, közepesnél erősebb, erős) megégetik a fa felületét, amivel többek között a fa aromáinak mennyiségét lehet növelni vagy a bor egyensúlyát beállítani. De még nagyon sok minden másra is jó.
A pörkölés teljesen eltünteti a fa eredeti aromáit?
Nem, vagyis igen. Attól függ. Minél intenzívebb a pörkölés annál kevésbé érezzük a fa eredeti ízeit, aromáit – és fordítva, mivel a pörkölés hatására a fás ízekért felelős aromák lebomlanak. Viszont a pörkölés egy kevésbé jó fából készült hordót is “fel tud hozni”. Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy kevéssé, azaz enyhén kiégetett hordó visszafogottabb pl.: vaníliás, fűszeres jegyekkel gazdagítja a bort, az erős pörkölés hatására pedig kávés, dohányos, csokoládés zamatok jelenhetnek meg.
Mi számít még a fa érlelésén és a pörkölésen túl?
Például a hordó mérete, formája, illetve a fa vastagsága. Vékony falú hordó több oxigént enged át, ami a bor érési sebességére és gyümölcsösségére van hatással, de ez logikus, több oxigén mellett gyorsabban érik a bor. Ahogy a kisebb hordóban is “hordósabb” lesz a bor.
Hogy “működik” egy fa hordó? 
A fahordó dongájának a pórusain át szellőzik, Anyaga tölgyfa bár ritka esetben szelidgesztenye és akác is lehet, A dongát diófapáccal le lehet kenni
a dongákat összefogó abroncsot meg minímumfestékkel. Méretére nézve 0-800 literig ún. szállítóhordóról beszélünk, 800 liter felett pedig csak tárolásra alkalmas ászokhordó a neve. ami egyébként az ún. ászokfán áll amire ékekkel rögzítik.
Meddig érlelik a bort a hordóban?
Ez nagyon sok mindentől függ. Könnyed, feszes fehér boroknál elég akár 4-5 hónapnyi hordós érlelés, testesebb és komolyabb vörös boroknál akár 22 hónap is lehet ez az időszak. A Tokaji Aszú például minimum 18 hónapig van hordón.
Hol tárolják a bort, mit tudjon a pince?
A pince mérsékelten legyen párás, télen nyáron 10-14 C fokos. Alacsony hőmérsékleten a bor lassan fejlődik, magasabban gyorsabban, de ott hamar “meg is vénül” (és nagyobb az apadási veszteség), illetve könnyebben is betegszik meg.
A bor minden szagot könnyen átvesz, ezért ne tartsunk szagos anyagot egy légtérben vele (pl petróleum lámpával ne világítsunk).

Wine Assassins Klub #2 – 2018.10.11. – A cukor

Őket kóstoljuk:

Variszkusz Rajnai Rizling – 2016

Barta Egy kis édes Furmint – 2017

Szentesi Zengő – 2017

Cseri Sauvignon Blanc – 2017

 

A borszőlőben és a csemegeszőlőban ugyanannyi cukor van?
Nem, és meglepő mód a borszőlő az édesebb, és nem a csemege szőlő. Utóbbinak vékonyabb héja van, hogy könnyebb legyen elrágni, viszont mivel a szőlőbogyó héja tartalmazza a cukrot ezért értelemszerűen a vastagabb héjű szőlő több cukrot tartalmaz, és ezért édesebb is. És természetesen a borszőlőknél is fajtája válogatja, hogy mennyi cukor van benne, árnyalatni és jelentős eltérések is vannak.
Amúgy mi az a cukor?
A cukor a táplálékainkban megtalálható egyik fontos nyersanyag csoport, az ún. szénhidrátok építőkövei. A szőlőcukor “vegyileg tárolt napenergia”, napfény hatására 6 vízmolekulából és 6 szén-dioxid molekulából klorofil környezetben (klorofil: növények azon anyaga ami elnyeli és feldolgozza a napsugárzás energiáját) 1 szőlőcukor és 6 oxigénmolekuka keletkezik.
Hogy kerül a borba a cukor és mi a szerepe?
A cukor a szőlőbogyó érése során keletkezik a napsütés hatására a szőlő héjában (ezzel párhuzamosan pedig a savtartalom csökken ahogy már tanultuk), tehát már a szőlőszemben, a gyümölcsben ott van. Később egyrészt a mennyisége segít kategorizálni a bort száraznak vagy édesnek (vagy félszáraznak és félédesnek), illetve alapvetően folyásolja be a bor alkoholtartalmát.
Mennyi cukor van a szőlőben általában, ha lehet ilyen mondani?
A szőlőbogyó cukortartalmát mustfokban mérik, és nagyon fontos a megfelelő érték megléte. Például túl alacsony érték esetén a bor kevésbé lesz alkoholos, ami többek között a bor eltarthatóságát is negatívan befolyásolja. Tehát minél magasabb az induló cukortartalom annál magasabb lesz a bor alkohol tartalma.
Mégis hogy kell elképzelni ezt a folyamatot?
Az összezúzott, kipréselt szőlőből jön létre a szőlőlé, azaz a must, aminek a szőlő fajtájának illetve az érés hosszának függvényében van egy adott cukortartalma. Az ún. erjedés során a mustba természetes módon került (a levegőből, a héjból, a kocsányról) apró, mikroszkópikus méretű élesztőgombák a must cukortartalmát elfogyasztják és ezáltal alkohollá alakítják. Vagyis az erjedés során csökken a cukor és nő az alkoholtartalom.
Meddig tart az erjedés és a cukor lebontása?
Egyrészt ameddig ezek a kis élesztőgombák el nem pusztulnak, mert csak egy bizonyos mennyiségű cukor elfogyasztására képesek, és van hogy több cukor van a mustban mint amit ők képesek átalakítani. Van amikor mesterségesen állítják le az erjedést, hogy direkt több cukor maradjon a borban. De általában egy 3-7 napos időszakról beszélhetünk.
Csak természetes élesztőgombák vannak a mustban amik a levegőből és a szőlőhéjról kerülnek a mustba?
Nem, a korszerű borászati technológiák megjelenésével népszerűek lettek az ún. fajélesztők is, amelyek lényegében mesterséges élesztőgombák. A fő előnyük. hogy segítenek nagyobb biztonsággal, gyorsabban, megbízhatóbban borokat vagy bortípusokat készíteni. A fajélesztő azonban egyben egységesíti is a borokat, a helyi és termelési jellegzetességeket felülíró “katalógusborok” készülnek velük.

WINE ASSASSINS KLUB #1 – 2018. október 4. – A savak

Őket kóstoltuk:

Bodrog Borműhely Dry Tokaj – 2017

Kerekes Hárslevelű – 2016

Két Jóbarát Meg az Anti Kékfrankos – 2016

Szentesi Érintés Cuvéé – 2017

______________________________________________________

Kezdjük ott, hogy mi az a sav egyáltalán?

A savak mindenféle kémiai folyamatok eredményeként létrejövő anyagok, ún. vegyületek. Vannak szerves és szervetlen savak, dióhéjban talán ennyi.
Egészen konkrétan mire jó a sav a borban, mi funkciója és szerepe?
Igazából a bor “vázát”, szerkezetét adják, befolyásolják ezek a vegyületek. A gyümölcsösség és az alkohol tartalom erre “ül rá”. Fontos, hogy milyen arányban vannak a borban, mert egyik sav intenzívebb mint a másik, és el tud uralkodni a többi felett. A savak egymáshoz való arányát nagyon sokféle módon lehet befolyásolni, ez egy bonyolult művelet, de pl a szüret időpontjának a megválasztásával (korai szüret sok sav, kései szüret kevés sav).
Mennyi sav van a borokban általában?
Az átlagnak mondott érték az literenként 6 gramm a fehéreknél, 5 gramm alatt alacsony, 7 gramm felett magas savtartalomról beszélhetünk. A vörös boroknak egyébként általában 10%-kal kisebb a savtartalmuk.
Nagyon sokféle sav létezik. A borban milyenek vannak?
A legfontosabbak: a borkősav, az almasav (ő a legintenzívebb), a citromsav, a tejsav, a borostyánkősav és az ecetsav.
Ők hogy kerülnek a borba, mindegyik egyből a gyümölcsből?
Nem. Az első három (borkősav, almasav, citromsav) közvetlenül a szőlőből, a tejsav, a borostyánkősav és az ecetsav az ún. erjedés során, vagy akár később bakteriális aktivitás révén. Plusz van a csersavak közé tartozó tannin, de róla majd később…
 
Tehát ott a sav. Hangja. színe van vagy szaga, mégis hogy ismerem fel, hol vagy hogy érezzük a savakat? 
Nagyon egyszerűen érzékeljük őket: a nyelv két oldalán, ott kell keresni a jelenlétüket.
Mi a következménye, mégis mit okoz?
Többek között beindul a nyálképződés, ez egy jó indikátora a bor
savasságának.
Értem. Tehát vannak savak, hol kevés hol sok. Ennek mi a következménye?
Kevés sav esetén a bor “fáradt és lapos”, túl sok sav esetén pedig túl tolakodó és erős tud lenni.
Tehát a bor szerkezetét és vázát adják a savak. Csak ezt? Mire jó még a borban a sav ezen felül?
Például befolyásolja a bor eltarthatóságát. Minél magasabb a savtartalom annál tovább áll el a bor. Ez is egy szempont.
Ennyi elég, ezen múlik az eltarthatóság?
Nem, nagyon fontos az ún. pH szint (Egy mérőszám, amely bármely folyadék savháztartását méri 1-től 14-ig terjedő skálán). Ez azt mutajta, hogy a borban található különböző intenzítású és hatású savak milyen arányban vannak egymáshoz képest, mennyire “harmónikus az összhang” a gyenge és nem gyenge savak között.
Aha. Akkor lézezik egy darab ún. jó pH szint? 
Ilyen nem létezik. Egy tartományon belül (3.1 és 3.8) között bármelyik jó, mindegyik szintnek más az előnye és a hátránya. Például ezen a tartományon belül az alacsny pH szint magas savtartalmat jelent, ezek élénkebb bor a következménye. A közepes pH szint a lágyabb, vajasabb borokat hozza ki.
Nagyszerű. De mégis hogy lehet beavatkozni a savak arányába a szüret időpontjának megfelelő megválasztásán túl?
Több speciális de nem túl bonyolult kémiai eljárás során, szigorúan ellenőrzött formában a szüret után is lehet savakat “bevinni” a borba, jellemzően borkősavat, almasavat, citromsavat és tejsavat. De akár simán hűtéssel vagy ipari tisztaságú szénsavas mész használata is bevett gyakorlat.
Tehát a bor ízét nem is befolyásolja a savasság, csak a szerkezetét?
Ezt így nem jelenteném ki. A szerkezetét főleg, de az ízére is hatással van. Fontos persze még a gyümölcsösség és a tannin szerepe.
Állj. Mi az a tannin, az is egy sav?
Igen, ez is egy sav, egy ún. csersav. Azaz egy növényi eredetű, nagyon markáns kis kesernyés vegyület ami a szőlőhéjból és a magból kerül a borba, de akár a fa hordókból is kioldodhat. Természetesen a tanninnak is van mennyisége és érettsége vagy intenzítása, az előbbi a bor kiegyensúlyozottságát, utóbbi az ízharmóniáját befolyásolja.
Mit kell tudni még erről a tannin nevű csersavról?
Főleg vörösborokban fordul elő, ha éretlen akkor egy jellegzetes húzós, szárító érzést okoz a szájban, nem csak a nyelv két oldalán hanem szinte mindenhol a szájüregben. De ahogy áll és érik a bor idővel a tanninok szépen bele tudnak simulni a borba (kerekednek, puhulnak a kis vegyületek). Egyébként értelemszerűen a kicsit túlérett, későn szüretelt szőlőkből több tannin szabadul ki.