WINE ASSASSINS KLUB - Hogyan vadászd le a legjobb borokat?
POP-UP BORKÓSTOLÓ MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN A GRUNDON!
Célunk, hogy a megszokottnál kötetlenebb formában, a hagyományos borkóstolók kereteit kicsit átírva mutassuk be a magyar borok kimeríthetetlenül izgalmas világát. Szeretnénk segíteni és tanácsot adni abban a nem kis feladatban, hogy a hétköznapokban a végtelen kínálatból hogyan vadászd le az igazán jó borokat. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden alkalommal négy bort kóstolunk miközben Bácsi Zoltán borász barátunk vezetésével 30-60 percen át beszélgetünk egy konkrét témáról (savak, cukor, termőterület stb).
Időpont: Minden csütörtökön 18:00 óra
Belépő: 1900 ft
Helyszín: Ground Budapest (volt Google Ground a hátsó kert mögött)
Regisztráció: borkostolo@agrund.hu
Vagy keresd a facebookon a Wine Assassins Borklubot!
WINE ASSASSINS KLUB – 2023 március 16. – Budapest 150/2 – Kocsmajelenet (André Tamás)
Pesti kirajzások: egy város szociális élete
Részlet egy 2001-es Garas Dezső interjúból: „Szerettem a hentes bácsikat, a fűszereseket, a szenespincéseket. Szerettem azt a hangulatot is, amelyet a Mátyás téri muzsikus cigányok teremtettek, és szívesen emlékszem a kisfröccsös, málnás kocsmákra, amelyekben az emberek snapszliztak, zsíroztak. Nekem máig ezek jelentik igazán Pestet.” (…) „Én sem értem, miért, de a felsoroltak ellenére szeretem. Ennek talán az az oka, hogy mégiscsak épült itt egy Liszt Ferenc tér, egy Ráday utca, működik itt egy Trafó nevű kulturális központ, ahol kiváló színházi törekvések láthatók, van itt egy szédületes ütemben szépülő állatkert. Ha valamiért világváros Budapest, hát ezért. A Ráday utca a világváros benne, a Trafó, meg a Ráckert. És ezek létrejöttét valószínűleg támogatta az is, hogy az elmúlt évtizedben – legnagyobb örömömre — a fiatalok felálltak a televízió egyre bárgyúbb műsorai mellől, és kirajzottak a városba.” (Garas Dezső, 2001. Népszabadság)
Pest történetében néhányszor már eldördült a startpisztoly, felgördült a függöny és elterjedt az érzés: itt és most lehet. Most lehet helyet csinálni. S bár a történelem szűkmarkúan mérte ezeket a szabad korszakokat, mindegyikben gazdagodott a pesti élet kultúrája, legendák születtek. A többé-kevésbé megnyíló városi réseken utat tört magának az egymás társaságára vágyó pestiek áradata. A századforduló kávéházai, a közfürdők, a Római, a talponállók, a 70-es, 80-as évek házibulikultúrája, a rendszerváltás alternatív klubjai, a Liszt Ferenc tér, a romkocsmák, az újhullámos kávézók, a Bartók Béla helyei, satöbbi. És itt a műfaj valójában lényegtelen. A kategóriafétisben szenvedő közvélemény 150 éve próbál disztingválni borozó és kocsma, vendéglő és étterem, kávézó és presszó között, de valamennyire feleslegesen teszi ezt: a közönség, a pestiek életük harmadik helyszínét keresik, az otthon és a munka / iskola mellett azokat a helyeket, ahol lehet barátkozni, egyenlőnek lenni, magunknak lenni.
Sajnos és szerencsére gyengén dokumentált alrendszere mindez Budapest történetének, leginkább filmekben és személyes sztorikban marad meg, hogy éli a város szociális életét. Pár filmrészletet megnézünk ma, de a lényeg a sztorikon van.
Az este sztárjai:
Szent Donát Csopak Hegybor (Olaszrizling) 2021
Válibor Szürkebarát 2020
Orsolya Leányka 2020
Vida Ölelés Merlot 2019
Steigler Kékfrankos 2020
WINE ASSASSINS KLUB – 2023 március 09. – Budapest 150/1 – A zsidó Budapest (Brüll György)
Bor, mámor, Pest! Ezennel indul a Budapest 150!
A cím elcsépelt is lehetne, ha nem rólunk szólna és a városunkról Budapestről, aminek egyesítésének jubileumát üljük. 150 évesek vagyunk, mert felnőtt létünkre egyek lettünk vele. De miért is a címben a „csak” Pest? Mert Pest volt az élettel teli, mert Buda a
filoxéra járványig főként szőlővel telepített dűlők tarkította hely volt. Gyönyörű lehetet! És mitől lett a pesti oldal élettel teli? Mert a korona és a városnagyok 1782-ben végre valahára megengedték, hogy a városfalon belülre költözhessenek olyan emberek, akik csak a vásárhelyekre és a kijelölt fogadókba tehették be a lábukat. Igen kérem, már megint a zsidókról lesz szó. És ha már idecitáltuk őket, akkor kóstoljunk meg néhány kóser bort.
Kóser borok Grúziából
Ruben Zavateli borászata az Imereti borvidéken, Grúzia nyugati határának szélvédett, már-már szubtrópusi területén 2 hektáron készít hagyományos kvevriben érlelt kóser borokat, kézműves módon. Két tételt küldött nekünk.
Krakhuna 5778 (2017) Kosher Qvevri – száraz
My Krakhuna 5777 (2016) Kosher Qvevri – édes
Kóser borok Izraelből
Smuel Tzwi Rosen borászata a Carmel hegy északnyugati lejtőjének magaslatán fekszik, ahol a Földközi-tenger gyönyörű látványa ihleti borait. Fél hektáron termő szőlőiből, kedvtelésből készíti kóser borait, saját magának és igen kiterjedt családjának, barátainak élvezetére. Tőle is két tételt kaptunk.
חוזר (Hazel / Visszatérő) 5779 (2018) Kosher Sosaha – száraz
מילה של חכמים (Milasel ha hamim / Bölcsek szava) 5779 (2018) Kosher Carignan –
édes
Kóser borok Mádról
Brüll Gyurit nem kell bemutatni. Ő jön és mesél …és amit hoz?
Párdész – Kóser furmint 5772 (2011) száraz
Közép-hegy dűlő 9 napig kádban, héján áztatott, száraz kóser bora
szüretelve: 2011 október 30. Alkohol: 14% V/v Maradék cukor: 9g/l
Ta’anug – Kóser Furmint 5776 (2015) száraz
Közép-hegy dűlő 11 napig kádban, héján áztatott, mézédes kiddus bora.
szüretelve: 2015 november 11. Alkohol: 13% V/v Maradék cukor: 84g/l
WINE ASSASSINS KLUB – 2022 június 09. – Loire-völgy
WINE ASSASSINS KLUB – 2020 január 16. – Borászat a Kárpát-medencében.
WINE ASSASSINS KLUB – 2020 január 9. – Dionüszosz a bor istene.
WINE ASSASSINS KLUB – 2019. október 10. – Édesbor készítés
WINE ASSASSINS KLUB – 2019. október 03. – Fehérbor készítés
WINE ASSASSINS KLUB – 2019. szeptember 19. – Váli Pince
Váli Kéknyelű 2017: A jól ismert de még sem ismert ősi szőlő itt teljes pompájában mutatja meg magát a világnak: jó értelemben egyszerű ízvilág, élénk savak és magas alkohol valamint vadvirágok és frissen felázott bazaltkövek illatai kavarognak a pohár körül már az első pillanattól.
WINE ASSASSINS KLUB #27 – 2019. június 6. – Pinot Noir kóstoló
WINE ASSASSINS KLUB #26 – 2019. május 30. – Rajnai rizling kóstoló
A rajnai rizling nevet az is ismeri aki még életében nem ivott egy korty alkoholt sem. A világban és nálunk is az egyik legnépszerűbb fehérszőlő lapul a név mögött ami legszebb formáját a Rajna és mellékfolyói, a Mosel, a Ruwer és a Saar partjain fekvő nagyon meredek lejtőin hozza, de nagy szerencsénkre nem maradnak el mögöttük sokkal a nagyszerű magyarországi rizlingek sem. Velük ismerkedünk meg ezen a csütörtökön.
Szentesi Bátyus 2016: Nem egy tipikus német vagy osztrák rizling. Hűvös zöldfűszeresség, mentol, barackvirág, talán levendula? Csütörtökön kiderül:)
WINE ASSASSINS KLUB #25 – 2019. május 23. – Kékfrankos kóstoló
WINE ASSASSINS KLUB #18 – 2019. március 28. – Borász a Grundon NR.3: Tarnóczi Zoltán, Orsolya Pince
WINE ASSASSINS KLUB #17 – 2019. március 21. – Rosé, Rosado, Rozé, Rosato
Tételek:
WINE ASSASSINS KLUB #17 – 2019. március 14. – Olaszrizling
Tételek:
WINE ASSASSINS KLUB #16 – 2019. február 28. – Borász a Grundon NR.2: Vida Péter
Tételek:
Tündérrózsa Rozé 2018
Tündértánc 2016 2016
Ölelés 2016
La Vida 2013
WINE ASSASSINS KLUB #15 – 2019. február 21. – Bikavér készítés
Tételek:
Centurio Kékfrankos 2017
Variszkusz Blues a Kedvem 2016
2HA Shiraz 2016
Halmosi Kadarka 2015
Centurio Kékfrankos 2017
WINE ASSASSINS KLUB #14 – 2019. február 14. – Egyensúly rendszerek: A Vedel-háromszög
Tételek:
Variszkusz Rajnai Rizling 2016
Cseri Chanson 2016
Bodrog Borműhely Mesés 2016
Hengerics Péter Kékfrankos 2015
Variszkusz – Rajnai Rizling 2016
Bácsi Zoli, a nadapi bolond. Aki 2008-ban egy spontán belső hangnak engelmeskedve, a szőlészeti és borászati tudástól mentes emberek nyugalmával metszőollót ragadott, és 2009 karácsonyán már saját borát tette édesapja asztalára. Zoli azóta is bizonyítja, hogy ki lehet törni a multi világ biztonságából, el lehet merülni a szőlőmunka által nyújtott flowban. A rajnaiban masszív savak és 10 gramm maradék cukor!
WINE ASSASSINS KLUB #13 – 2019. január 31. – Furmint február
Tételek:
Füleky Tokaji Furmint 2017
Bodrog Borműhely Válogatás Furmint
Orsolya Furmint 2017
Dukay-Sagmeister Szigeti Furmint 2017
WINE ASSASSINS KLUB #12 – 2019. január 24. – Új borok a Grundon 2.
Tételek:
Cseri Sauvignon Blanc 2017
Gál Lajos Olaszrizling 2017
Ipacs-Szabó Nászút helyett 2015
Losonci Pinot Noir 2017
WINE ASSASSINS KLUB #11 – 2019. január 17. – Új borok a Grundon 1.
Tételek:
Szent Donát Csopak Olaszrizling 2017
Orsolya Sangiovese 2017
Aprókertek TarkaBorka 2017
Aprókertek LegyenVörös 2017
Szent Donát Csopak Olaszrizling – 2017
WINE ASSASSINS KLUB #10 – 2018. december 13. – Dionüszosz – A bor misztikus oldala
Tételek:
Szentesi Mandula Pezsgő
Lenkey Bomboy 2007
Kislaki Érintetlen Merlot 2017
Orsolya Kadarka variációk #1
WINE ASSASSINS KLUB #9 – 2018. december 6. – Hamvas Béla – A bor filozófiája
Tételek:
Barta Egy kis muskotály 2017
Szent Donát Csopak Olaszrizling 2017
Somlói Apátsági Pince Furmint 2016
Hegyi-Kaló Örökségül 2015
Tokaj: A HEGYALJAI-t is nőnek tartom, de királynőnek. A magam részéről nem tudnám elképzelni,
hogy hosszabb ideig minden nap HEGYALJAIT igyak, bár nem tartom magam hétköznapi
embernek. Az egész világ tudja, hogy a hegyaljainak sehol másutt nem található díszei
vannak. A borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek. Ez egészen
természetes; a gyümölcs is fáról tökéletes, mert a szállítás alatt éppen a legnemesebb és
legüdítőbb olajok belőle eltünnek.
Csopak: Volt idő , hogy egész télen CSOPAKI-t ittam, egy kicsit sárgásrózsaszínű pezsgő italt, amely
bámulatra méltó arányérzékével állt az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem
észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne
vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a CSOPAKI. Ilyen egzakt, kétszer kett
négy bor ez.
Somló: Somlón megkóstoltam az ősi somlai tőke fürtjét. Úgy szemre szép volt, csaknem egészen fehéres zöld, nagy, gömböly
szemű, áttetsz ően opálos és üveges, de ízéről semmi különöset nem tudok mondani. A
Földközi-tengeren elég gyakran tapasztaltam, hogy a jelentéktelen szőlőkből készülnek a jobb
borok. Egyszer valósággal megdöbbentem. A tőkén alig borsó nagyságú szemekből álló ritkás
fürt. Beteg ez a szőlő, kérdeztem. Megkóstoltam, elég édes volt, de furcsa, pótkávé ízzel. Héja
vastag, és rágós. A dalmát nagyot nevetett. Bort hozott és megkínált. Ebben a pillanatban
jutott eszembe, hogy az ivás mennyivel erotikusabb, mint az evés.
Eger: Az EGRI-rőI, főképp a vörösről most csak annyit, hogy ez is minden alkalomra, ünnepre,
ebédre, kettesben, egyedül, egyaránt tökéletes. Számomra az EGRI mindig kapcsolódott a
hősies szenvedélyekkel. Ha EGRI-t iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek
álmodozni.
WINE ASSASSINS KLUB #8 – 2018. november 29. – Magyarország-Borország
Tételek:
Váli Budai Zöld 2017
Hegyi-Kaló Örökségül 2015
Kislaki Vitéz Cabernet-Sauvignon 2017
Szentesi Gamma 2014
WINE ASSASSINS KLUB #7 – 2018. november 22. – Terroir borok
Tételek:
Bodrog Borműhely Lapis Furmint – 2015
Somlói Apátsági Pince Juhfark – 2016
Ráspi Kékfrankos Válogatás – 2015
Cseri Chanson – 2016
Mit értünk terroir alatt?
Francia eredetű szó, a terre (föld) kifejezésből ered. Tehát jól tesszük ha elsősorban a talajra, a termőterületre asszociálunk e szó hallatán, de a terroir a földterületnél több, mert amikor róla beszélünk akkor mindenre gondolunk ami azon a talajon felül és alul megtermett, azaz: emberől, talajról, kultúráról, csapadék mennyiségről,, technológiáról, a szőlőről stb. Minden olyan dologról, ami hatással van a szőlő- és borkultúrára azon a tájon.
Hiszen lehet, hogy valahol adottak a természeti feltételek a jó bor elkészítéséhez, és egy borkultúra szárba szökkenéséhez, de közben nem feltétlenül vannak meg a társadalmi feltételei is ennek. De van ahol fordítva van, az adottságok nem tökéletesek, de a helyi társadalom és a technológia kihozza a maximumot végül.
Tehát maga a terroir fogalom nagyon erősen számol a helyi kultúra és hagyomány erejével és minőségével.
Másrészt igenis számba veszi a helyi talajviszonyokat, hogy a talaj milyen ízeket ad a szőlőnek, noha ez ma még egy nyitott és vitatott kérdés.mert hivatalosan az nem bizonyított, hogy a szőlőtőke képes ásványi anyagokat felvenni, amik aztán belekerülnek a szőlőbe és a borba. A tudósok nem hisznek a mineralitásban, azaz abban, hogy a földből aromák kerülhetnek a bogyóba. De a terroir fogalma már számol vele.
WINE ASSASSINS KLUB #6 – 2018. november 15. – Határon túli borok
Tételek:
Balla Géza Kadarka – 2016
Maurer Oszkár Birtokbor – 2015
Hengerics Péter Kékfrankos – 2015
Dukay-Sagmeister Szigeti Furmint – 2015
Balla Géza (Románia): A legendás vörös aszúk és fűszeres kadarkák otthona, az Arad-hegyaljai, vagy közismertebb nevén Ménesi borvidék ma Románia nyugati részén, Arad városától 20 km-re keletre található. Időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala) és a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. E tájon gazdálkodnak 120 hektáron Balla Gézáék, akik elsősorban a hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezik előtérbe (Királyleányka, Kadarka, Kékfrankos), 80%-ban kék szőlőt művelve.
WINE ASSASSINS KLUB #5 – 2018. november 8. – Az évjárat – vörös
Tételek:
Ráspi Zweigelt – 2013
Malatinszky Telivér – 2011
Variszkusz Blues a kedvem – 2016
Losonci Pinot Noir – 2017
Mitől vörös a vörösbor?
WINE ASSASSINS KLUB #4 – 2018. október 25. – Az évjárat – fehér
Tételek:
Kislaki Matacs Chardonnay – 2017
Barcza Bálint Juhfark – 2016
Szentesi Zengő – 2014
Hengerics Chardonnay – 2008
Számít az évjárat a borok esetén?
WINE ASSASSINS KLUB #3 – 2018. október 18. – Érlelés és hordófűszerek
Tételek:
Besenyei Bikavér – 2011
2HA Olaszrizling – 2015
Barta Egy kis Furmint – 2017
Cseri Tramini – 2016
Wine Assassins Klub #2 – 2018.10.11. – A cukor
Őket kóstoljuk:
Variszkusz Rajnai Rizling – 2016
Barta Egy kis édes Furmint – 2017
Szentesi Zengő – 2017
Cseri Sauvignon Blanc – 2017
WINE ASSASSINS KLUB #1 – 2018. október 4. – A savak
Őket kóstoltuk:
Bodrog Borműhely Dry Tokaj – 2017
Kerekes Hárslevelű – 2016
Két Jóbarát Meg az Anti Kékfrankos – 2016
Szentesi Érintés Cuvéé – 2017
______________________________________________________
Kezdjük ott, hogy mi az a sav egyáltalán?