WINE ASSASSINS KLUB - Hogyan vadászd le a legjobb borokat?
POP-UP BORKÓSTOLÓ MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN A GRUNDON!
Célunk, hogy a megszokottnál kötetlenebb formában, a hagyományos borkóstolók kereteit kicsit átírva mutassuk be a magyar borok kimeríthetetlenül izgalmas világát. Szeretnénk segíteni és tanácsot adni abban a nem kis feladatban, hogy a hétköznapokban a végtelen kínálatból hogyan vadászd le az igazán jó borokat. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy minden alkalommal négy bort kóstolunk miközben Bácsi Zoltán borász barátunk vezetésével 30-60 percen át beszélgetünk egy konkrét témáról (savak, cukor, termőterület stb).
Időpont: Minden csütörtökön 18:00 óra
Belépő: 1900 ft
Helyszín: Ground Budapest (volt Google Ground a hátsó kert mögött)
Regisztráció: borkostolo@agrund.hu
Vagy keresd a facebookon a Wine Assassins Borklubot!
WINE ASSASSINS KLUB – 2022 június 09. – Loire-völgy
WINE ASSASSINS KLUB – 2020 január 16. – Borászat a Kárpát-medencében.

WINE ASSASSINS KLUB – 2020 január 9. – Dionüszosz a bor istene.

WINE ASSASSINS KLUB – 2019. október 10. – Édesbor készítés

WINE ASSASSINS KLUB – 2019. október 03. – Fehérbor készítés

WINE ASSASSINS KLUB – 2019. szeptember 19. – Váli Pince
Váli Kéknyelű 2017: A jól ismert de még sem ismert ősi szőlő itt teljes pompájában mutatja meg magát a világnak: jó értelemben egyszerű ízvilág, élénk savak és magas alkohol valamint vadvirágok és frissen felázott bazaltkövek illatai kavarognak a pohár körül már az első pillanattól.

WINE ASSASSINS KLUB #27 – 2019. június 6. – Pinot Noir kóstoló

WINE ASSASSINS KLUB #26 – 2019. május 30. – Rajnai rizling kóstoló
A rajnai rizling nevet az is ismeri aki még életében nem ivott egy korty alkoholt sem. A világban és nálunk is az egyik legnépszerűbb fehérszőlő lapul a név mögött ami legszebb formáját a Rajna és mellékfolyói, a Mosel, a Ruwer és a Saar partjain fekvő nagyon meredek lejtőin hozza, de nagy szerencsénkre nem maradnak el mögöttük sokkal a nagyszerű magyarországi rizlingek sem. Velük ismerkedünk meg ezen a csütörtökön.
Szentesi Bátyus 2016: Nem egy tipikus német vagy osztrák rizling. Hűvös zöldfűszeresség, mentol, barackvirág, talán levendula? Csütörtökön kiderül:)

WINE ASSASSINS KLUB #25 – 2019. május 23. – Kékfrankos kóstoló

WINE ASSASSINS KLUB #18 – 2019. március 28. – Borász a Grundon NR.3: Tarnóczi Zoltán, Orsolya Pince

WINE ASSASSINS KLUB #17 – 2019. március 21. – Rosé, Rosado, Rozé, Rosato
Tételek:

WINE ASSASSINS KLUB #17 – 2019. március 14. – Olaszrizling
Tételek:

WINE ASSASSINS KLUB #16 – 2019. február 28. – Borász a Grundon NR.2: Vida Péter
Tételek:
Tündérrózsa Rozé 2018
Tündértánc 2016 2016
Ölelés 2016
La Vida 2013

WINE ASSASSINS KLUB #15 – 2019. február 21. – Bikavér készítés
Tételek:
Centurio Kékfrankos 2017
Variszkusz Blues a Kedvem 2016
2HA Shiraz 2016
Halmosi Kadarka 2015
Centurio Kékfrankos 2017

WINE ASSASSINS KLUB #14 – 2019. február 14. – Egyensúly rendszerek: A Vedel-háromszög
Tételek:
Variszkusz Rajnai Rizling 2016
Cseri Chanson 2016
Bodrog Borműhely Mesés 2016
Hengerics Péter Kékfrankos 2015
Variszkusz – Rajnai Rizling 2016
Bácsi Zoli, a nadapi bolond. Aki 2008-ban egy spontán belső hangnak engelmeskedve, a szőlészeti és borászati tudástól mentes emberek nyugalmával metszőollót ragadott, és 2009 karácsonyán már saját borát tette édesapja asztalára. Zoli azóta is bizonyítja, hogy ki lehet törni a multi világ biztonságából, el lehet merülni a szőlőmunka által nyújtott flowban. A rajnaiban masszív savak és 10 gramm maradék cukor!

WINE ASSASSINS KLUB #13 – 2019. január 31. – Furmint február
Tételek:
Füleky Tokaji Furmint 2017
Bodrog Borműhely Válogatás Furmint
Orsolya Furmint 2017
Dukay-Sagmeister Szigeti Furmint 2017

WINE ASSASSINS KLUB #12 – 2019. január 24. – Új borok a Grundon 2.
Tételek:
Cseri Sauvignon Blanc 2017
Gál Lajos Olaszrizling 2017
Ipacs-Szabó Nászút helyett 2015
Losonci Pinot Noir 2017

WINE ASSASSINS KLUB #11 – 2019. január 17. – Új borok a Grundon 1.
Tételek:
Szent Donát Csopak Olaszrizling 2017
Orsolya Sangiovese 2017
Aprókertek TarkaBorka 2017
Aprókertek LegyenVörös 2017
Szent Donát Csopak Olaszrizling – 2017

WINE ASSASSINS KLUB #10 – 2018. december 13. – Dionüszosz – A bor misztikus oldala
Tételek:
Szentesi Mandula Pezsgő
Lenkey Bomboy 2007
Kislaki Érintetlen Merlot 2017
Orsolya Kadarka variációk #1

WINE ASSASSINS KLUB #9 – 2018. december 6. – Hamvas Béla – A bor filozófiája
Tételek:
Barta Egy kis muskotály 2017
Szent Donát Csopak Olaszrizling 2017
Somlói Apátsági Pince Furmint 2016
Hegyi-Kaló Örökségül 2015
Tokaj: A HEGYALJAI-t is nőnek tartom, de királynőnek. A magam részéről nem tudnám elképzelni,
hogy hosszabb ideig minden nap HEGYALJAIT igyak, bár nem tartom magam hétköznapi
embernek. Az egész világ tudja, hogy a hegyaljainak sehol másutt nem található díszei
vannak. A borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek. Ez egészen
természetes; a gyümölcs is fáról tökéletes, mert a szállítás alatt éppen a legnemesebb és
legüdítőbb olajok belőle eltünnek.
Csopak: Volt idő , hogy egész télen CSOPAKI-t ittam, egy kicsit sárgásrózsaszínű pezsgő italt, amely
bámulatra méltó arányérzékével állt az édeskés és a savanykás között. Mértéke, úgy vettem
észre, pont három és fél deci volt. Kísérletet tettem másokkal is, és nem volt ember, akinél ne
vált volna be. Ebből a borból három és fél deci! Ilyen a CSOPAKI. Ilyen egzakt, kétszer kett
négy bor ez.
Somló: Somlón megkóstoltam az ősi somlai tőke fürtjét. Úgy szemre szép volt, csaknem egészen fehéres zöld, nagy, gömböly
szemű, áttetsz ően opálos és üveges, de ízéről semmi különöset nem tudok mondani. A
Földközi-tengeren elég gyakran tapasztaltam, hogy a jelentéktelen szőlőkből készülnek a jobb
borok. Egyszer valósággal megdöbbentem. A tőkén alig borsó nagyságú szemekből álló ritkás
fürt. Beteg ez a szőlő, kérdeztem. Megkóstoltam, elég édes volt, de furcsa, pótkávé ízzel. Héja
vastag, és rágós. A dalmát nagyot nevetett. Bort hozott és megkínált. Ebben a pillanatban
jutott eszembe, hogy az ivás mennyivel erotikusabb, mint az evés.
Eger: Az EGRI-rőI, főképp a vörösről most csak annyit, hogy ez is minden alkalomra, ünnepre,
ebédre, kettesben, egyedül, egyaránt tökéletes. Számomra az EGRI mindig kapcsolódott a
hősies szenvedélyekkel. Ha EGRI-t iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek
álmodozni.

WINE ASSASSINS KLUB #8 – 2018. november 29. – Magyarország-Borország
Tételek:
Váli Budai Zöld 2017
Hegyi-Kaló Örökségül 2015
Kislaki Vitéz Cabernet-Sauvignon 2017
Szentesi Gamma 2014
WINE ASSASSINS KLUB #7 – 2018. november 22. – Terroir borok
Tételek:
Bodrog Borműhely Lapis Furmint – 2015
Somlói Apátsági Pince Juhfark – 2016
Ráspi Kékfrankos Válogatás – 2015
Cseri Chanson – 2016
Mit értünk terroir alatt?
Francia eredetű szó, a terre (föld) kifejezésből ered. Tehát jól tesszük ha elsősorban a talajra, a termőterületre asszociálunk e szó hallatán, de a terroir a földterületnél több, mert amikor róla beszélünk akkor mindenre gondolunk ami azon a talajon felül és alul megtermett, azaz: emberől, talajról, kultúráról, csapadék mennyiségről,, technológiáról, a szőlőről stb. Minden olyan dologról, ami hatással van a szőlő- és borkultúrára azon a tájon.
Hiszen lehet, hogy valahol adottak a természeti feltételek a jó bor elkészítéséhez, és egy borkultúra szárba szökkenéséhez, de közben nem feltétlenül vannak meg a társadalmi feltételei is ennek. De van ahol fordítva van, az adottságok nem tökéletesek, de a helyi társadalom és a technológia kihozza a maximumot végül.
Tehát maga a terroir fogalom nagyon erősen számol a helyi kultúra és hagyomány erejével és minőségével.
Másrészt igenis számba veszi a helyi talajviszonyokat, hogy a talaj milyen ízeket ad a szőlőnek, noha ez ma még egy nyitott és vitatott kérdés.mert hivatalosan az nem bizonyított, hogy a szőlőtőke képes ásványi anyagokat felvenni, amik aztán belekerülnek a szőlőbe és a borba. A tudósok nem hisznek a mineralitásban, azaz abban, hogy a földből aromák kerülhetnek a bogyóba. De a terroir fogalma már számol vele.
WINE ASSASSINS KLUB #6 – 2018. november 15. – Határon túli borok
Tételek:
Balla Géza Kadarka – 2016
Maurer Oszkár Birtokbor – 2015
Hengerics Péter Kékfrankos – 2015
Dukay-Sagmeister Szigeti Furmint – 2015
Balla Géza (Románia): A legendás vörös aszúk és fűszeres kadarkák otthona, az Arad-hegyaljai, vagy közismertebb nevén Ménesi borvidék ma Románia nyugati részén, Arad városától 20 km-re keletre található. Időjárása, talajadottságai (gránit, diorit és agyagpala) és a Marosnak köszönhető mikroklímája a vörösboroknak kedvez. E tájon gazdálkodnak 120 hektáron Balla Gézáék, akik elsősorban a hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyezik előtérbe (Királyleányka, Kadarka, Kékfrankos), 80%-ban kék szőlőt művelve.

WINE ASSASSINS KLUB #5 – 2018. november 8. – Az évjárat – vörös
Tételek:
Ráspi Zweigelt – 2013
Malatinszky Telivér – 2011
Variszkusz Blues a kedvem – 2016
Losonci Pinot Noir – 2017
Mitől vörös a vörösbor?

WINE ASSASSINS KLUB #4 – 2018. október 25. – Az évjárat – fehér
Tételek:
Kislaki Matacs Chardonnay – 2017
Barcza Bálint Juhfark – 2016
Szentesi Zengő – 2014
Hengerics Chardonnay – 2008
Számít az évjárat a borok esetén?

WINE ASSASSINS KLUB #3 – 2018. október 18. – Érlelés és hordófűszerek
Tételek:
Besenyei Bikavér – 2011
2HA Olaszrizling – 2015
Barta Egy kis Furmint – 2017
Cseri Tramini – 2016


Wine Assassins Klub #2 – 2018.10.11. – A cukor
Őket kóstoljuk:
Variszkusz Rajnai Rizling – 2016
Barta Egy kis édes Furmint – 2017
Szentesi Zengő – 2017
Cseri Sauvignon Blanc – 2017
WINE ASSASSINS KLUB #1 – 2018. október 4. – A savak
Őket kóstoltuk:
Bodrog Borműhely Dry Tokaj – 2017
Kerekes Hárslevelű – 2016
Két Jóbarát Meg az Anti Kékfrankos – 2016
Szentesi Érintés Cuvéé – 2017
______________________________________________________
Kezdjük ott, hogy mi az a sav egyáltalán?
